Bardzo popularna na harcerskich biwakach. Dwie rozwidlone, mocne gałęzie należy osadzić głęboko w ziemi. Odległość pomiędzy nimi musi być na tyle bezpieczna, aby ogień nie strawił trzymaków. Na nich opiera się kij, na którym przez ucho zawieszony jest kociołek. Kociołek waży ok. 8-10 kg, dlatego należy zwrócić uwagę na grubość dobieranych gałęzi.
KUCHNIA BIWAKOWA MOCNA
Jest jedną z kilku, które można zbudować na mocnym wysięgniku. Gruby
drewniany kołek wkopać trzeba w ziemię ok. 50- 60cm. W połowie tego
kołka ustawiamy podpórkę. Podpórka musi być mocno obstawiona
kamieniami, aby nie przechyliła się na boki. Od podpórki zależy
stabilność całej kuchni. Na końcu wysięgnika zawieszamy kociołek. Jeżeli
kociołek jest ciężki – grubszy musi być kij, oraz głęboko wkopany w
ziemię , tylko wtedy będzie ona bezpieczna.
KUCHNIA KRZYŻAKOWA
Jest znacznie stabilniejsza od kuchni widełkowej. Dwie skrzyżowane,
mocne części prostych, głęboko osadzonych w ziemi gałęzi zabezpieczamy
przed ewentualnym przepaleniem przez ogień. Wygląda to jak dwa znaki X.
Na górze opieramy kij, który służy nam jako wieszak na kociołek lub
menażkę. Problemowe staje się zdjęcie kociołka z nad paleniska. Do tego
potrzeba dwie osoby , które jednocześnie podniosą kij z kociołkiem.
KUCHNIA BIWAKOWA LEKKA
Jest bardzo prosta w budowie. Składa się z dwóch podpór i grubego
drzewca, na którym wisi garnek, kociołek lub menażka. Kawałek drzewca
wkopujemy głęboko w ziemię, jako podpórkę dla wysięgnika. Wysięgnik
opieramy na pionowym drzewcu, dodatkowo zabezpieczamy go kołkiem z
rozgałęzieniem oraz kamieniami, aby wiszący garnek nie kołysał się na
boki i nie wyrwał pierwszej podpory. Pamiętajmy, że kołek, na którym
wisi kociołek musi być specjalnie dobrany, mocny, zdrowy najlepiej
dębowy lub bukowy z odnogą gałęzi jako zaczep.
KUCHNIA NASYPOWA
Zaliczana jest do kuchni trudnych w budowie. Podstawę stanowią dwa
nasypy, pomiędzy którymi ustawiamy palenisko ogniska. Na nasypach
układamy mocny drewniany kołek - można go wzmocnić kamieniami, obsypać
ziemią, tak aby kociołek bezpiecznie spoczywał w dołku między nimi. Duża
temperatura oraz duży dopływ tlenu powoduje szybkie zagotowanie wody
czy potrawy w kociołku. Do kociołka jest łatwy dostęp z przodu i z tyłu.
Można go również ściągnąć z paleniska podnosząc cały drzewiec z kuchni.
KUCHNIAROZPARTA
Jest „majstersztykiem” wśród kuchni polowych, biwakowych, które budują
harcerze. Składa się z dwóch osobnych, mocnych kawałków drewna. Jeden to
mocny palik, głęboko osadzony w ziemi. Grubość palika to ok.10- 14 cm,
wkopany w ziemię na ok. 60- 80 cm. To bardzo pewny element kuchni
rozpartej. Drugi element to specjalnie dobrany kawałek drewna, tak
ustawiony, aby w dwóch miejscach opierał się na kołku pionowym. Górny
element łączymy na stałe z kołkiem pionowym. Możemy do tego wykorzystać
drut, gwoździe lub linkę. Drugi element jest podporą i działają na niego
największe siły ciężkiego kociołka. Kociołek wisząc na poziomym
elemencie jest stabilny tylko wtedy, jeżeli pierwszy i drugi punkt
podparcia są dobrze osadzone na paliku. Kuchnię rozpartą zaliczamy do
trudnych, ale harcerz lub harcerka, która ją wykona przejdzie do
historii jako wielki znawca pionierki - budowy kuchni.
KUCHNIA DOŁKOWA
Jest jedną z pierwszych kuchni budowanych w historii ognia i budowy
kuchni. Technicznie dołek musi być wykopany w taki sposób, aby wiatr
dostarczał tlen do ognia. Dołek powinien mieć mocno ścięte boki,
obłożone kamieniami i zabezpieczone przed ewentualnym obsuwaniem się
ziemi pod ciężarem ogniska. Ciężar garnka w tym typie kuchni jest nie
istotny, najważniejsze, aby był równo usadowiony, wypoziomowany. Wiatr
dmuchający w palenisko będzie rozniecał ogień, polepszy warunki
temperaturowe w dołku, a w tym przypadku kuchni właśnie o wysoką
temperaturę chodzi. W dołku musi być ona najwyższa.
KUCHNIA INDIAŃSKA
Indiańska, dlatego, że podpatrzona od Indian, traperów, którzy na
stepach rozkładali swoje obozowiska, budując kuchnie z tego, co mieli w
najbliższej okolicy. Kuchnia indiańska składa się z dwóch
najważniejszych części: paleniska oraz konstrukcji kamieni tak
usytuowanych, aby garnek położony był płasko na kamieniach. Kamienie
muszą być wysoko wyniesione ponad ziemie, tak, aby ogień miał miejsce
wysoko podgrzewać dno garnka. Konstrukcja kamieni powinna być stabilna, a
kamienie powinny być tak ułożone, aby wzajemnie się zakleszczały, co
gwarantuje stabilność kuchni. W tej kuchni można podkładać do ognia duże
kawałki drewna, co np. w kuchni dołkowej jest niemożliwe.
KUCHNIA TRÓJNÓG
Jest bardzo znaną biwakową kuchnią. Niejednokrotnie razem z kociołkiem
harcerskim w komplecie sprzedawany był trójnóg. Kuchnia z punktu
widzenia budowy pionierki jest mało atrakcyjna, bo nie wymaga budowy
żadnej konstrukcji. Jednak, aby kociołek stabilnie stał nad ogniskiem
należy pod nogami podłożyć płaskie kamienie oraz tak zabezpieczyć
trójnóg, aby pod naporem i ciężarem kociołka nie rozjechały lub nie
przechyliły się na boki. Pod kociołkiem rozpalamy ognisko typu watra,
ale docelowo wygodniej będzie przechodzić w ognisko płaskie typu
studzienka lub pagoda. Kociołek wisi nad ogniskiem zaczepiony za haczyk
lub łańcuszek. Istnieje możliwość również zabezpieczenia bezpośredniej
okolicy kuchni parawanem, który będzie ochraniał ją przed wiatrem i
rozdmuchiwaniem ciepła z ogniska. Parawan musi być ustawiony
bezpośrednio nad kociołkiem, aby ciepło nie uciekło na boki.
KUCHNIA LEŚNIKÓW
Z wyglądu nietrudna do budowy. Przez leśników używana do podgrzewania
gorących posiłków regenerujących, przeważnie jest to litrowa, duża
puszka. Dlatego też puszkę stawia się na dwóch belkach, pomiędzy którymi
pali się ognisko. Ognisko pali się w dołku, a cztery belki ustawione są
prostopadle do siebie po dwie. Tak samo jak leśnikom może służyć
harcerzom. Zamiast puszki na palenisku stawiamy menażkę, lub jedną z
części Kochera. Podkładanie do kuchni jest trochę nie poręczne, dlatego
kuchnia leśników służy raczej do podgrzewania, a nie gotowania posiłków.
Osiągamy wysoką temperaturę tylko wtedy, jeżeli pomiędzy belkami będzie
dużo żaru oraz głęboki dołek, w którym dużo wcześniej paliło się
ognisko. Kuchnie leśników zaliczamy jako łatwą do wykonania. Belki leżą
bezpośrednio na ziemi. W tej kuchni ciężar kociołka, garnka, menażki nie
ma znaczenia.
Rysunki wykonał Przemysławek Kużdżał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz